Världen runt

blondejesusmaryNär jag inte mår bra så brukar jag bli sittande vid datorn där jag grejar med olika saker. Häromdagen fick jag för mig att jag skulle kolla på ikoner och målningar från olika delar av världen för att se hur Jesus och Maria avbildats. När man ser de som förekommer här i västvärlden så förstår man ju att konstnärerna påverkats av hur vi ser ut här. För naturligtvis var vare sig Jesus eller Maria blond och blåögd.

Och jag hittade en hel del. Många av dem som jag till slut  valde ut är nutida, men några av dem hade några hundra år på nacken (jag tror att de etiopiska kan vara riktigt gamla).

De är jättefina allihop, men jag gillar speciellt de från Japan. När jag såg på dem så fick de mig att tänka på är att kristna i många av de här länderna är förföljda och dödas. De japanska katolikerna praktiserade sin tro i hemlighet (utan någon präst – alltså utan eukaristi) med risk för sina liv under flera hundra år. Och i bland annat Kina och Nord-Korea är det fortfarande så illa. Det finns mycket i ens liv som man tar för givet och kan känna tacksamhet för. Som att kunna vara kristen och inte möta större problem än att folk tycker att man är töntig (då ler jag inombords och tänker: en gång var jag lika hätskt tvärsäker som de).

Jag hade aldrig kunnat ana att den Gud som jag sade mig inte tro på skulle svara på en desperat bön om hjälp när jag var djupt deprimerad. Och dessutom på ett sätt som slog hål på alla mina logiska argument och visade att jag var gränslöst älskad. Och aldrig ensam.

jesusmarycollagejesusmarycollage1

Jag skrev indiansk för att amerikansk urinvånare inte fick plats (så det finns ingen anledning att tagga igång av icke-rasistiska eller identitetspolitiska skäl). Även de från Alaska är från urinvånare. Det saknas land på en bild då jag inte vet om den är från Afrika eller USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s