Bröderna Lejonhjärta

Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.

brodernalejonhjartaSkorpan vet att han snart ska dö av sin hosta och det skrämmer honom. Mest av allt för att han inte vill skiljas från sin älskade storebror Jonathan. Men Jonathan lovar att de snart kommer ses igen, i sagornas och lägereldarnas land, som heter Nangijala.

Men en brand tar Jonathans liv och efter en kort tid kommer även Skorpan till Nangijala. Och det är precis så underbart som han har hoppats! Han är frisk och stark och bröderna är tillsammans igen. Men snart förstår Skorpan att det finns skuggor även här och att de når ända in i Körsbärsdalen.

Trots att jag läste de flesta av Astrid Lindgrens böcker som barn så dröjde det till gymnasiet innan jag läste Bröderna Lejonhjärta, men jag blev väldigt starkt berörd av den. Och jag älskar verkligen Ilon Wiklands illustrationer. De är helt underbara!

horsesunMen det kändes inte helt självklart att läsa den för mina barn. Båda har oroat sig över döden sedan låg ålder och jag var rädd att en bok som börjar med två dödsfall skulle bli för mycket för dem (måste tillägga att det är en oerhörd bonus att vara kristen när ens barn har sådana funderingar för jag har haft svar att ge dem. Vad skulle jag sagt som ateist: ingen vet eller allt tar bara slut? Stor tröst).
Men det gick jättebra och de älskade verkligen boken. Och eftersom de är vana vid att böcker ingår i serier så dröjde det inte länge förrän de frågade efter Bröderna Lejonhjärta 2. Men jag tyckte det var svårt att läsa slutet för dem, när Jonathan blir förlamad och de ska hoppa från klippan för att nå Nangilima. Hur Skorpan peppade sig genom att säga att det bara är att hoppa så blir allt bra sedan.

waterfallmountainDet gav en minst sagt dålig smak i munnen för mig och förstörde slutet på en annars väldigt fin bok. Man ska naturligtvis inte överanalysera, men som vuxen kändes det som att Astrid propagerade för både dödshjälp och självmord som ett sätt att slippa problem och nedstämdhet. Inte något jag vill läsa för mina barn när vi har flera självmord i släkten och vi hade ett litet samtal om det efteråt. Att livet är värdefullt även om man mår dåligt eller blir, till exempel förlamad, att självmord inte är någon lösning och att det alltid finns hopp.

Betyg: 4/5

One Reply to “Bröderna Lejonhjärta”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s