T4

And they decided

disabled people 

were ”useless eaters”

who were ”unfit to live”.

annclarelezotteDet är 1939 och Paula är tretton år gammal. Hon är döv som en följd av att hennes mamma hade röda hund under graviditeten (en av anledningarna till att vi idag vaccinerar mot denna sjukdom). Det sprids rykten om att handikappade barn försvinner och en präst erbjuder sig att skydda Paula.

T4: a novel är en bok på fri vers av poeten Ann Clare LeZotte som tar upp en mycket svår del av vår historia som de allra flesta vet alldeles för lite om.

Jag läste någon recension på Goodreads där personen tyckte att LeZotte inte borde kalla sig poet, men jag blev väldigt fångad av hur Paulas liv återgavs. När jag senare läste att hon också är döv förstod jag att de svårigheter som Paula har med att få kontakt med omvärlden är självupplevda.

aktiont4hadamar
Krematorierök från anstalten i Hadamar. T4 var en öppen hemlighet och det hände att hår föll ner från himlen tillsammans med askan.

Jag kände mig nära Paula och jag tyckte mycket om boken, speciellt att det framgick vilken insats kyrkan gjorde för att skydda de utsatta. Den här boken är lättläst och tar bara tjugo minuter att läsa för den som är van vid att läsa på engelska. Jag skulle tro att den vore ett bra underlag för diskussioner eller bara för att lära sig mer om T4 för skolelever från årskurs 8 eller nio.

Jag har skrivit om Aktion T4 tidigare och där finns länkar till mer information.

Betyg: 4/5

One Reply to “T4”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s