The facts about Luther

Luther now began to think that the sad condition of his soul resulted from the teaching of the Church on good works while all the time he was living in direct and open opposition to the Church´s doctrine and disciplinary code.

facts-about-lutherThe facts about Luther skrevs av Monsignore Patrick F. O’Hare och publicerades första gången 1916. Jag har läst den reviserade utgåvan från 1987. Även om författaren var katolsk präst, vilket märks då han förklarar Katolska Kyrkans syn på olika saker, så ska man inte avvisa denna boken som ensidig propaganda. För O’Hare har utgått från historisk forskning av icke-katoliker om Luther och framför allt från hans egna ord för att nå fram till den verklige Luther, mannen bakom de protestantiska hyllningarna. Därför har den här boken fått goda recensioner från både katoliker, protestanter och icke-troende.

Det framgår snart från dessa källor att Luther aldrig borde blivit vare sig munk eller präst. Han var inte lämpad för det (något som hans nära och kära försökte få honom att inse), men han kastade sig in i det utan eftertanke. Det, tillsammans med uppfattningen att Gud är en hämnare utan barmhärtighet, gjorde att han aldrig fann någon tröst i att utöva religiösa vanor (det som kallats good works och som han sedan fördömde).

luthercollageLuther brukar hyllas för att vara ett stort geni, han var ju trots allt både präst och professor i teologi, men hans utbildning var kort och hade stora brister. När han sedan började kritisera Kyrkan och sprida sina egna läror var det tydligt att han både missförstått vissa saker samt hade dålig grundkunskap om dem.

Detta märks speciellt i kontroversen om avlatsbrev som har påverkat alla protestantiska länders syn på katolicismen. Det hela är mycket mer komplicerat än det man fick lära sig i skolan och fick mig att tänka på juridiska kontrakt med en mängd klausuler, regler och undantag. Men folk, precis som Luther och nutida icke-katoliker, var inte insatta i begreppen och missförstod.

Att han var den förste som översatte Bibeln till tyska stämmer inte, men han tog gladeligen åt sig äran. Hans översättning av Nya Testamentet innehöll mer än tusen (!!) fel och en del av dessa fel gjordes med flit för att det skulle passa bättre med hans lära. Jag kan inte förstå hur Luther i ena stunden hävdade att tron enbart ska utgå från Guds ord i Bibeln för att i nästa ändra dessa viktiga ord. Så inkonsekvent och arrogant! Och detta att alla, oavsett kunskapsnivå, är kapabla att göra en korrekt tolkning av Bibeln är befängd. Jag har själv haft flera aha-upplevelser när jag insett att en text betytt något helt annat än vad jag trott.

martinluthercollageSedan är det de 95 teserna där han beskrivs som en revolutionär när han spikar upp dem på kyrkporten, men faktum är att det inte hade så stor sprängkraft först. Många av teserna säger emot sig varandra och är barnsliga och ogenomtänkta. Kanske för att man vet att Luther skrev till påven och tog tillbaka sina åsikter flera gånger (bara för att håna påven bakom hans rygg i nästa stund). Dessutom var han en fruktansvärd antisemit!

Men det som jag främst slogs av var att han var en sådan otrevlig tölp som använde sig av öknamn i debatter och hetsade folk mot dem som kritiserade honom. Hade han levt idag hade han utan tvekan varit ett drevande troll på twitter. Och hans Gudssyn och läror var ju fruktansvärda! Hur han gav råd till människor att de skulle hänge sig åt dryckenskap och synd för det skulle göra dem lyckligare. Och att det inte kunde få några konsekvenser även om de så mördade dagen lång så länge de bara trodde på Gud!

Luther var säkert intelligent, men också högmodig och grälsjuk. Han sökte inte sanningen utan ville mest ha uppmärksamhet och till varje pris ville han ha rätt. Motståndet mot kyrkan hade inget med religiös insikt att göra utan tycks, från mitt perspektiv, varit ett sätt att leva ut sin egen bitterhet. Den här boken har ytterligare stärkt mig i hur rätt det är för mig att lämna Svenska Kyrkan och konvertera till Katolska Kyrkan. Den som Jesus, inte Martin Luther, grundade.

Betyg: 3/5

4 Replies to “The facts about Luther”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s