Malin from Sweden

Igår förmiddag skickade jag ett tackmail till det katolska morgonradioprogrammet The Patrick Madrid Show från USA som jag lyssnat på i ett halvår ungefär (finns som podcast). Jag har tänkt göra det länge för det är ett väldigt trevligt program och framför allt för att Patrick vid flera tillfällen pratat så klokt och empatiskt om psykisk ohälsa och självmord.

PatrickMadridHan poängterar alltid vikten av att söka hjälp och framför allt, när han tröstar efterlevande som sörjer, att eftersom Gud står utanför tid och rum så kan våra böner nu hjälpa den som tagit livet av sig precis innan dödsögonblicket. Allt är inte förlorat trots allt vilken är en oerhörd tröst.

Det har även att göra med skärselden (en tro som bland annat har sin grund i Andra Mackabeerboken som inte ingår i den protestantiska bibeln – Luther plockade bort den) och att man genom sina böner kan minska den dödes tid där. Och här måste jag förklara en sak: nästan alla hamnar i skärselden. Man kommer bara in i himlen när man är fri från synd, när man är ett helgon, och man hamnar i helvetet om man tar avstånd från Gud. En evig existens utan Gud blir en plåga så det behövs inga djävlar som torterar en, men det har man valt själv. Gud tvingar oss inte till honom.

JesusBibleQuoteTar man sitt liv begår man en dödssynd och förr man dömdes personen hårt (även i protestantiska länder). Nu vet man mer om psykiatri (för att väva in ytterligare ett ämne: det finns ingen konflikt mellan Gud och vetenskap) och att de som tar sina liv befinner sig i ett sådant tillstånd att de inte kan hjälpa det. Man ser det som en förmildrande omständighet då man kan inte rå för att man är sjuk. Förutom att lyssna på Patrick har jag samtalat med två olika katolska präster om detta då detta berör både mig själv samt saker som hänt i släkten och på jobbet.

Och igår eftermiddag fick jag ett mail att Patrick skulle läsa upp mitt mail i etern och prata lite runt det! Jag har växlat mellan förfäran och upphetsning och vågade nästan inte lyssna, men det var bara kul (speciellt hans problem med mitt namn). Här har ni avsnittet om ni vill höra (det är tidigt i programmet).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s