Sista riket

En soldat vände sig mot Vin och hon reagerade utan att tänka. Hon brände stål och kastade ut en handfull mynt. Hon Knuffade och projektilerna susade framåt och och rakt genom soldatens kropp så han föll.

mistborn_sista_riketSista riket är första delen i Mistborn-serien av Brandon Sanderson och den tar med läsaren till en värld där den utvalde besegrades av ondskan som sedan dess, under 1000 år, har styrt. Landet plågas av aska och dimma och dessutom är den stora massan av befolkningen förslavade.

Vin, en 16-årig flicka, befinner sig längst ner i samhället och är bunden till ledaren för en tjuvliga. Hon har en förmåga som gör henne värdefull, men behandlas väldigt illa. Hon är ständigt på sin vakt och litar inte på någon.

En dag tar Kelsier över ligan och han har planer på att störta Överhärskaren och imperiet. Och det visar sig att Vin är en viktig del av hans planer. Det blir början till ett nytt liv även om hon inte förväntar sig att det ska bli längre än några månader.

Först måste jag bekänna att jag haft tre böcker i serien på engelska stående i bokhyllan i flera år rutan att komma mer än 90 sidor in i den första. Det var först när jag lånade den svenska utgåvan på biblioteket som läsningen tog fart och vilken bra bok det var!

mistbornvinJag gillar verkligen världsbygget och att Den Stora Striden, som så många fantasyserier handlar om, inte bara har varit utan dessutom förlorats. Och att varje kapitel inleds med några rader där någon, jag antar att det är den Gode som förlorade, berättar om färden mot denna strid.

Kelsier är en sådan cool person och jag älskar över att det han och de övriga ger Vin. Hon är en sådan skadad, fin person som jag bara ville få se blomma upp och för en gångs skull i sitt liv vara, något så när trygg. Jag blir mer och mer säker på att Brandon Sanderson kommer bli en av mina favoritförfattare.

Betyg: 4,5/5

2 Replies to “Sista riket”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s