Orthodoxy

People have fallen into a foolish habit of speaking of orthodoxy as something heavy, humdrum, and safe. There never was anything so perilous or so exciting as orthodoxy. It was sanity: and to be sane is more dramatic than to be mad.

chestertonOrthodoxy av G.K. Chesterton är en klassisk bok som jag har hört talas om från flera olika håll och den gavs ut 1908. Det är en bok om filosofi och religion som bemöter påståenden från flera moderna -ismer, kanske framför allt sekularismen. Och hur hans funderingar förde honom till den katolska kyrkan.

Chesterton filosoferar runt psykisk ohälsa (ett resonemang som jag tyckte var förlegat för han mosar ihop alla olika sorters sjukdomar för att dra en slutsats ur det), sagor, naturen och en mängd andra företeelser. Han ger passningar till olika kända författare som svar på vad de har uttryckt i frågan. Jag fick känslan av att jag hoppat in i en pågående debatt med dessa kända män och kvinnor.

Wooden statue of Mary in churchBoken är djupsinnig och vitsigt, men det skulle nog varit mer lämpligt att läsa den här boken istället för att lyssna på den (men uppläsaren var väldigt bra och trivsam att lyssna på). För det gick lite väl fort ibland emellanåt och mitt huvud hann inte ta  in allt som sades. Och jag tycker, precis som Chesterton, att det ortodoxa är otroligt genomtänkt och spännande.

Betyg: 4/5

One Reply to “Orthodoxy”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s