Vad mina ögon har sett

Vi är på väg igen, jag vet inte vart.

magdaeggensMagda Eggens berättar om sitt liv som ungersk judinna och det börjar i en idyllisk barndom som slås sönder under andra världskriget. Nazisterna tar över landet och hon flyttas tillsammans med sin familj till ett ghetto. Sedan hamnar de i Auschwitz och när kriget är slut flyttas Magda till Sverige med de vita bussarna.

Vi har alla läst den här sortens vittnesmål (hoppas jag i alla fall) så de olika detaljerna är välkända. Vi vet hur nazisterna utförde sitt vidriga ”hantverk”. Men styrkan i den här boken ligger i berättandet. Magda förmedlar det hon upplevde tydligt och enkelheten i hennes ord drabbar mig med stor kraft.

Jag läste Vad mina ögon har sett i tonåren och blev mycket berörd då också, men att läsa det nu, som mamma och vuxen, känns mer. Jag identifierar mig med hennes mamma och den ångest hon kände för sina barn. Hur orkar man ta ett enda steg när man anar vad som väntar? Och hur klarar man att gå vidare efteråt? Det är mod!

magdaeggensJag tror att jag läste det mesta av Magda Eggens som jag kunde komma över under tonåren för jag blev väldigt förtjust i hennes sätt att skriva. Och i henne. Trots allt det svåra hon tvingats gå igenom var hon så full av liv och kraft. Förra året avled Magda och hon blev 92 år gammal.

Boken är skriven tillsammans med Rose Lagercrantz. Det verkar som om den är slutsåld på samtliga nätbokhandlar, men den finns med all säkerhet på biblioteket.

Betyg: 5/5

2 Replies to “Vad mina ögon har sett”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s