The interior castle

But here the Lord asks only two things of us: love for His Majesty and love for our neighbour. It is for these two virtues that we must strive, and if we attain them perfectly we are doing His will and so shall be united with Him.

Interior-CastleTeresaAvilaThe interior castle, Den inre borgen, skrevs av helgonet Teresa av Avila, även kallad Teresa de Jesus, 1577 och hon var den första kvinna som utnämndes till kyrkolärare (1970). Hon såg visioner av Jesus och Maria och skrev om mental bön och mysticism. Teresa förde en hård kamp för att reformera Karmelitorden och fick utstå rena förföljelser från de som inte ville återgå till de ursprungliga ordensreglerna. Teresa grundade även sjutton kloster och är bland annat skyddshelgon för sjuka människor och de som förlöjligas för sin tro.

Hennes uppställning av hur man ska gå framåt på den andliga vägen och närma sig Gud är väldigt systematisk. Den är indelad i sju inre boningar som var och en representerar olika former av bön och sätt att växa i kärlek till Jesus.

JesusTombRisenAvilaQuote

Jag tyckte mycket om den här bokens tydlighet och Teresa av Avilas ”ton”. Det är uppenbart att hon var mycket intelligent och kunnig. Hennes beskrivningar om syner och hur man vet att de är äkta var väldigt intressanta, speciellt med tanke på att det numera är så lätt att döma ut sådant som hallucinationer. Det är väl en allmän åsikt att allt sånt är just det trots att det hos de flesta saknas kunskap om just hur hallucinationer yttrar sig. Det som Teresa beskriver påminner inte om någon hallucination jag stött på i jobbet.

Betyg: 4/5

One thought on “The interior castle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s