Historien om Leon

Några dagar efter att vi flyttat in i gettot stängde nazisterna grindarna och låste in oss. Ändå tänkte vi: Om det inte blir värre än så här… Men det blev det. 

historen_mlCMYK_9955I Historien om Leon: Schindlers yngste arbetare berättar Leon Leyson, tillsammans med Marilyn J. Harran och Elisabeth B. Leyson, om det han var med om under andra världskriget. Som en judisk, polsk pojke har han dåliga förutsättningar för att överleva, men när hans pappa får en tjänst hos Oskar Schindler får familjen åtminstone ett ljus i mörkret.

På engelska har boken titeln The boy on the wooden box och det var så Schindler mindes Leon när de träffades igen många år efter kriget. Pojken som såg mycket yngre ut än han var och som behövde en låda för att nå upp till maskinen han arbetade vid. Men Schindler lyckades övertyga nazisterna att Leon, och många andra, var absolut nödvändiga för hans fabrik. Och att de inte kunde ersättas med någon annan.LeonLeysonOskarSchindler

Något som fångade mig tidigt i boken var att Leon beskriver hur de vuxna, som alla mindes tyskarnas ockupation under första världskriget, förväntade sig att även de tyskar som kom 1939 skulle vara hövliga och vettiga trots att de var motståndare. Men istället var de brutala, hatiska och saknade all form av medkänsla. De vuxnas vilja att tro gott var rörande och jag känner igen mig själv i det. Jag vill gärna tro på andras inre godhet och förväntar mig att folk ska vara schyssta, men det svåra är att bedöma när det är rätt så att man inte blir bedragen. Och det blev sannerligen de som förväntade sig nåd från nazisterna.

ArturSzulcHolocoastBoken är väldigt bra skriven och allt kändes så levande. Jag såg det framför mig och kände precis det som lille Leon kände. Det var jobbigt att läsa om människorna runt honom när jag visste att många av dem inte kommer klara sig. Jag rekommenderar definitivt boken och speciellt till ungdomar.

Och det blir ännu mer tragiskt med tanke på att det förekommit en hel del Förintelseförnekande i sociala medier den senaste veckan. Att folk vill utmåla offren som lögnare och säga att deras lidande aldrig hände är fruktansvärt. Och otroligt farligt!

Betyg: 4/5

One Reply to “Historien om Leon”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s