Anne with an E

Nu ska jag försöka sammanfatta mina intryck, känslor och tankar om den nya serieversionen av L.M. Montgomerys klassiska flickhjältinna Anne Shirley! Jag har sett alla avsnitten och kommer spoila utan några som helst hämningar.

AnneWithAnEJag tyckte att den var bra i början, även om mycket var ovant. Det mer realistiska kändes ok under de första avsnitten, men det var inget som jag hade något behov av. Jag har alltid förstått att Anne var med om fruktansvärda saker innan hon kom till Grönkulla. Det finns flera saker som låter en förstå det i böckerna, utan att det skrivs på ens näsa. Hennes enda tröst var ju att bli vän med spegelflickan Katie som hon ser i glasrutan på skåpet! Inte precis ett tecken på välmående eller ett rikt socialt liv. Och så kanske det beror på att jag läste och älskade böckerna om Kulla-Gullas liv och visste vad fattigdom innebar.

Jag hade svårt för när serien avvek alltför mycket från böckerna och det gjorde den allt oftare ju längre in i serien man kom. Ett exempel är att de lagt till en massa feministiskt tjafs som varken finns i böckerna eller miniserien utan som har mer med nutiden att göra. Jag tyckte det blev tröttsamt att Avonlea plötsligt dragits in i könskriget och det kändes varken som den riktiga Anne eller Marilla längre.

AnneWithAnEJag gillade skådespelarna, speciellt Matthew, Gilbert och Marilla. Amybeth McNulty som spelade Anne var väldigt duktig och gjorde en charmig tolkning, trots alla tungsinta inslag. Men jag gillade inte att Anne ibland framställdes som att hon var snudd på psykotisk eller att hon var uppkäftig mot vuxna. Anne har ett hett temperament, men hon är alldeles för smart för att bete sig som en tjurig fjortis.

Det var mycket i serien som förde tankarna till typiska nutida tonårsserier, speciellt deras sätt att bocka av olika ämnen. Som att Josephine Barry är lesbisk och levde hela livet med sin flickvän (✔ homosexualitet, ✔ samkönade äktenskap), att Gilberts pappa dör och att Gil tar arbete i hamnen (✔ sorg, ✔ barnarbete) och att Matthew fumlar med en pistol och tänker ta sitt liv (✔självmord, ✔ ekonomisk kris). Behöver vi verkligen en Anne på Grönkulla i Degrassi High-anda?

Och så slutar säsongen med att två skurkar nästlar sig in på Grönkulla, antagligen för att råna dem. Det märks sannerligen att Moira Walley-Beckett, som skapat serien, brukade skriva och producera Breaking bad. Detta är inte längre det trygga, förnuftiga och lite präktiga Avonlea. Detta är något annat.

3 Replies to “Anne with an E”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s