Massutmaning

Sverige har haft ambitionen att vara en moralisk stormakt men i realiteten misslyckats med detta. Orsaken är att humanismen inte förenats med evidensdriven analys, utan tvärtom intagit en motsatsställning mellan moral och fakta. I invandringsrelaterade frågor har slutsatser och policy nästan uteslutande formats som en reaktion på främlingsfientlighet snarare än som en genomtänkt strategi.

Anledningen till att jag gjorde ett inköpsförslag på biblioteket på Tino Sanandajis bok Massutmaning: ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende var för att den blivit så omtalad och för att vissa bibliotek vägrat köpa in den. Jag var bara tvungen att se vad som skulle hända här i Falköping! Men det var inga bekymmer alls.

PicsArt_05-07-06.35.12

Det tog ett antal veckor innan jag fick ett meddelande om att boken fanns att hämta och då såg den inte alls speciellt nyinköpt ut. Det syntes tydligt att boken blivit läst och jag tror att någon bibliotekarie var lika nyfiken på den som jag. Det gör mig inget alls att jag fick vänta utan tycker att det var en lustig detalj! 😄

Och boken, med dess genomgång av forskning om migration och ekonomi, är intressant, men jag är helt fel målgrupp för den. Så jag måste erkänna att jag skummade igenom den ganska friskt för statistik, ekonomiska termer och vetenskapliga artiklar får min hjärna att stänga av och gå in i ett viloläge.

Men innehållet är otroligt aktuellt och boken har blivit beskylld för att vara rasistisk, men jag hittade inget sådant i den. Däremot finns det faktauppgifter om kostnader, arbetslöshet, neddragningar i bistånd, upplopp och bilbränder, om och när invandring är lönsamt, utbildning, ekonomiska flyktingar, integration & segration. Sanandaji avslutar med en lång rad förslag hur man skulle kunna få till stånd en förbättring på dessa områden.

Sedan är nästan det mest intressanta att det här ämnet är så otroligt känsligt. Det är ingen som ifrågasätter om man verkligen tycker om barn om man vill läsa statistik över ekonomi och kvalité för förlossningsvård eller förskolor. Men att läser man om detta ämne så misstänkliggörs man direkt. Bara det faktum att SD blivit en framgångssaga och att den här boken, en bok om ekonomi (!), sålde slut rekordsnabbt är ett tydligt tecken att vanligt folk är oroade och upplever att de inte får fakta av media. Det betyder inte att man är rasist.

RefugeesCollage
Flyktingkrisen i bilder: den fruktansvärda nöden kontra extremism, vuxna som agerar barn, övergrepp & misstro mot polisen/media.

Hur ska vi någonsin få bukt med problemen om vi inte ens får lägga märke till att det finns brister i integrationen? Det tycker inte jag är rättvist mot de som kommer hit för att få en ny start och att låta systemen vara så dåliga att de hamnar i utanförskap är i sig en form av rasism. När det gäller politik och ekonomi måste man vara realistisk och diskutera, planera, lägga budget med mera innan man kan få något gjort. Sedan finns även frågan om hur folk kommer hit och om de som verkligen behöver hjälp får det, men det tas inte upp i Sanandajis bok.

Och nej jag är inte rasist (var med och startade Ungdom mot rasism i Falköping på 90-talet, har släkt från Afrika, går i en kyrka där de flesta är invandrade). Jag har aldrig röstat på SD och kommer aldrig göra det heller. Jag blockades inte ens av @sweden-kontot på twitter (fast med tanke på att de flesta som blev det inte uppfyller Svenska Institutets kriterier för att blockas så kanske det är ett dåligt tecken). Så nu vet ni det.

Betyg: 3/5

One Reply to “Massutmaning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s