Heart of darkness

We live as we dream – alone. While the dream disappears, the life continues painfully.

JosephConradThe heart of darkness av Joseph Conrad börjar med att Charles Marlow berättar för sjömännen på hans båt om när han reste ner till Kongo för att arbeta som kapten på en ångbåt åt ett företag som handlade med elfenben. Väl där får han veta att hans båt skadats svårt i en mystisk olycka och han måste göra det tidsödande arbetet med att reparera den.

Marlow blir under tiden vittne till kolonialismens vardag där svält, våld och utnyttjanden är det sätt som man hanterar ”vildarna”. Och han får höra om den mytomspunne Herr Kurtz som sägs vara svårt sjuk och behöver hjälp.

MenInChainsDen här boken var bra, helt okej, och jag får väl ha överseende med att dess rasistiska ton då den gavs ut 1899. Och förmodligen tyckte Joseph Conrad att han ställde sig på kongolesernas sida genom att skildra det elände som de utsattes för, men en nutida läsare märker tydligt vart bristerna finns.

För det är så jäkla nedlåtande att till och med i sin uppskattning av de svarta arbetarna tillskriva dem primitiva förklaringsmodeller som de säkert inte hade. Eller att vara förundrad över att en svart man kan lära sig sköta en ångmaskin! Dessutom är boken full med saker som att att de inte ”kan mäta tid för att de befinner sig i tidens begynnelse”, att de säkert är kannibaler och att de blir livrädda för ångvisslan.

IvoryTradeMen kom igen! Sluta beskriva dem som om de vore svagbegåvade barn!

Så jag hade en hel del problem med boken. Men samtidigt var språket otroligt vackert och djupsinnigt emellanåt och då njöt jag verkligen av den. Och det var väldigt lärorikt att läsa om hur det var i Kongo vid slutet av 1800-talet.

Betyg: 3/5

One thought on “Heart of darkness

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s