Heidi

Heidi loudly wailed, ”Oh I want to go home. What the poor Schneehopli will do without me? Grandmother is waiting for me everyday. Poor Thistlefinch gets blows if Peter gets no cheese, and I must see the sun again when he says good-night to the mountains. How the eagle would screech if he saw all the people here in Frankfurt.”

JohannaSpyriHeidiHeidis föräldrar har dött och hennes moster klarar inte längre av att ta hand om henne utan lämnar av flickan hos hennes farfar. Han har rykte om sig att vara en riktig surkart och bor ensam i en stuga högt uppe i schweiziska alperna. Men det dröjer inte länge förrän den nyfikna och varmhjärtade flickan förändrat hans liv.

Efter flera år återvänder hennes moster och tar henne med sig till Frankfurt för att Heidi ska bli sällskapsdam åt en rik, sjuklig flicka. Men det är inte helt lätt för Heidi att anpassa sig till livet i staden och hon längtar tillbaka till sin farfar, sina vänner och friheten i naturen. Med tiden visar det sig att hennes resa till Frankfurt kommer förändra fler liv än hennes eget.

HeidiJohannaSpyriJag läste och älskade en förkortad sagoversion av Heidi när jag var liten så jag blev glatt överraskad när jag förstod att den var en riktig roman. Den skrevs av Johanna Spyri och gavs ut på tyska 1881. Det har gjorts ett antal filmatiseringar av boken, bland annat en med Shirley Temple i huvudrollen, och det finns till och med ett område i östra Schweiz som kallas Heidiland.

Jag tyckte att boken var underbar! En riktigt fin, klassisk berättelse om att växa upp, hur vuxna lätt kan missförstå ett barn när de inte sätter sig in i hennes situation och hur en persons vänlighet sprider sig som ringar på vatten. Och Heidi är en riktigt trevlig karaktär vars kärlek till naturen bland alperna smittar av sig. När jag lyssnade på boken så kände jag igen beskrivningarna av personer så väl att jag kunde se illustrationerna från min barndoms sagobok. Och ordet Schneehopli, som är namnet på Heidis favoritget, är helt bedårande.

Betyg: 5/5

One Reply to “Heidi”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s