Svartkonster

En av Rensvinds lärare hade yttrat beträffande Rensvind ”att kalla hans insikter i magisk teori urusla skulle innebära att man stod utan passande ord för att beskriva hans praktiska kunskaper i ämnet”. Det hade alltid förbryllat Rensvind. Han opponerade sig mot detta att man måste vara bra på magi för att vara trollkarl. Han visste att han var trollkarl, djupt inombords. Att vara bra på magi hade inte ett dugg med saken att göra. Det var en bonus, det definierade egentligen inte en person.

PratchettSamma kväll som den nye Ärkekanslern ska väljas på Osynliga Universitetet i Ankh-Morpork börjar det hända konstiga saker. Det vill säga, konstigare saker än vanligt. Trollkarlen Rensvind sticker genast med Bagaget samtidigt som en ung svartkonstnär gör entré på och tar över Universitetet. Hans sanslösa krafter hotar inte bara friden bland trollkarlarna utan kan mycket väl leda till magiska krig. Och det är inte säkert att Store A’Tuin, som bär Skivvärlden på sitt skal, kommer överleva det.

RincewindPratchettNaturligtvis faller det på den rädde Rensvinds lott att rädda världen. Till sin hjälp har han sin vildsinta koffert, en barbarisk hårfrisörska och en ung man i yllekalsonger som som precis påbörjat sin barbar-bana. Och så Ärkekanslerns hatt förstås.

Otroligt rolig! När jag läste den tänkte jag ibland med tacksamhet på Terry Pratchett och hur hans böcker skänkt världen så mycket glädje. Älskar verkligen allt med skivvärlden och dess knäppa invånare.

Betyg: 4/5

2 thoughts on “Svartkonster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s