Order från Berlin

Han skulle döda henne om han fick tag i henne och få det att se ut som självmord.

SimonTolkienNär en äldre man faller över ett trappräcke och dör vid sin dotters fötter bestämmer sig kriminalinspektör Quaid vid Scotland Yard snabbt för vem som är skyldig. Men hans assistent Trave kan inte låta bli att undersöka de omständigheter som pekar i en annan riktning, trots att han inte får göra det.

När Trave upptäcker vad som verkligen har hänt och vad som nu är i görningen finns bara ett problem: ingen kommer att tro honom. Men han måste hitta ett sätt annars kan kriget vara förlorat.

Det som väckte mitt intresse för att läsa Order från Berlin av Simon Tolkien var först detta att han är barnbarn till J.R.R. Tolkien (!). Men sedan var det miljön som lockade mig: en kriminalhistoria som utspelar sig i London 1940 och binder samman händelser i Hitlers innersta krets med brittiska underrättelsetjänsten och vanliga britters vardag under andra världskriget.

LondonBlitzThenNow
London under blitzen och samma plats idag

Men jag tyckte att den var lite rörig i början. Jag hade svårt att veta vem som var huvudpersonen av Trave och Thorn fast det kanske beror på min allmänna vimsighet och det kan jag ju knappast lasta boken för. Sedan är det det här med ”elchockerna” som skulle getts till en person i boken under första världskriget. Problemet är bara att ECT inte uppfanns förrän 1934 och det närmaste elbehandling man hade då var olika sorters galvanism. Helt olika saker med andra ord och sådana missar stör jag mig nog otroligt på i böcker.

Tydligen är det här bok nummer tre i en serie som följer inspektör Trave, men det är den första som översatts till svenska. Jag skulle vilja läsa de andra böckerna också även om det blir i fel ordning. Fast de är ju fristående så det spelar nog ingen större roll. Order från Berlin släpps som pocket i augusti.

Betyg: 3/5

One thought on “Order från Berlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s