Älskade konstverk

Veckans utmaning hos Kulturkollo handlar om konstverk som vi tycker extra mycket om och det var verkligen jättesvårt att välja för det finns ju så mycket vackert, kraftfullt och underbart som vi människor skapat. Jag önskar ofta att jag själv hade förmågan att teckna och skapa, men i brist på detta kan jag alltid njuta av det som andra skapat.

Som till exempel verk av Frida Kahlo, Sandro Botticello, Leonardo da Vinci, prerafaeliterna, Johannes Vermeer, Katsushika Hokusai, Degas och Skagenmålarna. Samt gamla kristna ikoner, tavlor, mosaiker, kyrkväggar och glasfönster. Och alla andra som jag sett och tyckt om, men inte vet vem som målat.

SörenMarieKröyer

Jag väljer en tavla och en skulptur som är mina favoriter. Först dubbelporträttet där P.S. Kröyer målade Marie Kröyer och där hon målade honom 1890. Deras olika stilar är så intressanta och kontrasterar fint mot varandra. Och Maries ansikte är så otroligt levande! Ögonen!

Som skulptur väljer jag Michelangelos Pietà som skapades 1498-1499, när han var 24 år, och den står i ett eget kapell i Peterskyrkan i Rom. Lyssna på Stuff you missed in history class om skulpturens händelserika historia.

MichelangeloPietà

2 thoughts on “Älskade konstverk

  1. Vilka spännande val! Porträttet som dubbelmålets har jag missat, man kan verkligen avläsa de bådas temperament i bilderna. Tack!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s