A little princess

I am a princess. All girls are. Even if they live in tiny old attics. Even if they dress in rags, even if they aren’t pretty, or smart, or young. They’re still princesses.

FrancesHodgsonBurnettNär Sara är sju år gammal reser hon från Indien med sin pappa, Kapten Crew, till London för att hon ska få börja på Miss Minchin’s internat för flickor. Hon har en mycket varm relation med sin pappa och han gör allt för att hon ska få det så bra som möjligt. Men Miss Minchin, som fjäskar för både kaptenen och Sara i deras närhet, fattar motvilja för de båda.

Men Sara är inte som andra barn. Hon har stor fantasi, är mycket omtänksam och har inga fördomar. Det förskaffar henne både vänner och ovänner. Sedan kommer den dag då hon får veta att hennes älskade pappa dött och att han dessutom förlorat sin förmögenhet. Då hon inte har några andra släktingar blir Miss Minchin tvungen att ta hand om henne, men hon ser till att Sara får arbeta hårt för det. Och hennes fantasivärld blir allt viktigare för att hon ska orka.

LittlePrincessCollage
Shirley Temple som Sara 1939

Åh, vad jag älskar den här boken. Jag läste den redan som barn i en förkortad version och sedan har jag sett alla filmatiseringar som jag har kommit över. A little princess av Frances Hodgson Burnett är en underbar klassiker som först gavs ut som som serie i en tidning, men 1905 gavs den ut som bok.

Sara är en fantastisk karaktär och man vill vara lika kärleksfull och klok som hon. Jag kände så som barn och när jag lyssnade på den nu blev jag lika inspirerad och imponerad av hennes vänlighet. Nu överväger jag starkt att läsa den för mina barn. Jag är säker på att de skulle gilla den.

Betyg: 5/5

One thought on “A little princess

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s