3 = Bra, 9-12 år, Fantasy

Nidstången

Ilskan finns fortfarande i bröstet på honom. Den är som ett litet djur som vill bita folk i närheten. Särskilt sådana som är snälla. 

LarssonKorsellAlrik och Viggo har inte haft det lätt i livet och nu är de i ännu ett nytt fosterhem i en ny stad. Redan den första skoldagen hamnar bröderna i bråk på rasten, men trots att det inte är deras fel så får de skulden. Alrik springer iväg och, fylld av ilska och hopplöshet, krossar några rutor på ett växthus.

Det åldriga syskonparet Magnar och Estrid, som sköter om växthuset, vill att pojkarna ska betala för rutorna genom att hjälpa den i trädgården. Men de har en baktanke med det för allt är inte som det verkar i lilla idylliska Mariefred.

LarssonKorsellJonssonNidsngen är den första boken i Pax-serien och den är skriven av Åsa Larsson och Ingela Korsell med serietidningsaktiga illustrationer av Henrik Jonsson. Jag och barnen tyckte att den var spännande och vi kände omedelbar sympati med Viggo och Alrik.

Men jag reagerade på och kände mig tvungen att censurera bort alla svordomar. Jag förstår att de vill ha realism mitt bland allt det övernaturliga, men är det verkligen nödvändigt att ha svordomar i en barnbok? Vi har redan unga och unga vuxna runt oss och i media som inte klarar av vanliga samtal utan en svordom i varannan mening. Och de låter som idioter.

Betyg: 3/5

3 reaktioner till “Nidstången”

  1. Vi hittade PAX alldeles nyligen och jag känner lite som du när det gäller svordomarna. Annars tycker jag det är en riktigt spännande och intressant bok. Och vi kände likt er snabbt sympati för Viggo och Alrik.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s