Fem går i fällan

Tim stod i hallen och lyssnade. Han visste att han hade hört något. Var det en råtta? Han vädrade.

Så stelnade han till från huvud till svansspets. Han stod orörlig som en staty. Någonting klättrade uppför husets vägg.

EnidBlyton

Femgänget förenas igen hemma hos George när hennes föräldrar ska åka till Spanien på semester. De har två härliga sommarveckor med bad och lek framför sig innan skolan börjar. Men så börjar det hända mystiska saker och snart står det klart för dem att de har en ny gåta att lösa.

Det var riktigt roligt att få läsa en gammal barndomsfavorit för barnen och det bästa av allt var att de tyckte om den! De skyndade i säng för att vi skulle hinna läsa länge och de protesterade när vi blev tvungna att avbryta.

Själv var jag lite rädd för att bli besviken på Fem går i fällan när jag läste den nu som vuxen, men Enid Blytons värld var fortfarande lika mysig. Jag hade lika stort nöje av den som barnen och tyckte att den åldrats väl.

EnidBlytonFiveCollageDäremot så tänkte jag några gånger på hurdan Blyton var som person, men inte ens hennes förfärliga personlighet förstörde boken för mig. Om ni vill krossa era illusioner om henne så rekommenderar jag filmen Den sanna Enid Blyton med fantastiska Helena Bonham Carter i huvudrollen. Hon var inte alls den barnkära bullmamma som hon utmålade sig som. Konstigt att någon kan skriva så insiktsfullt om barn och samtidigt behandla sina egna barn så kallt.

Betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s