Confessions

What does love look like? It has the hands to help others. It has the feet to hasten to the poor and needy. It has eyes to see misery and want. It has the ears to hear the sighs and sorrows of men. That is what love looks like.

Augustine

Augustinus skrev ned sina Bekännelser/Confessions runt år 397 och det tros vara världens första självbiografi. Han var biskop i Hippo Regius, numera Annaba i Algeriet, och var en teolog och filosof som har påverkade västvärlden mycket. Den här boken var bara måttligt framgångsrik under hans liv, men numera ses den som en klassiker.

Boken handlar om hans liv som inte var helt problemfritt och hans väg till kristendomen. Augustinus uppfostrades till katolik av sin mamma, den heliga Monica (hon bad tålmodigt för att han skulle komma till tro och omvände även sin man och svärmor). Men själv förkastade han kristendomen för ett hedonistiskt liv och följde ett tag den manikeistiska läran.

110

I boken får man följa Augustinus omvändelse och hans tankar i olika frågor. Hans omvändelse var först intellektuell och sedan känslomässig. Jag var rädd att det skulle bli för svårt för mig, men det var inga problem att hänga med. Och det kändes så fantastiskt att jag kan sitta här i Sverige ungefär 1600 år senare och ta del av hans djupsinnigheter. Helt fantastiskt!

Betyg: 3,5/5

One Reply to “Confessions”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s