Diary of a Nursing Sister on the Western Front, 1914-1915

The bad cases all seem to be dropped here off the trains;
there are some awful mouth, jaw, head, leg, and spine cases, who can’t
recover, or will only be crippled wrecks. You can’t realise that it has
all been done on purpose, and that none of them are accidents or
surgical diseases. And they seem all to take it as a matter of course;
the bad ones who are conscious don’t speak, and the better ones are all
jolly and smiling, and ready ‘to have another smack.’

KatherineEvelynLuardNurseWWIWar.pngDiary of a Nursing Sister on the Western Front, 1914-1915, är skriven av en anonym sköterska som arbetade på fältsjukhusen och ambulanstågen som åkte till och från fronten. Men man vet nu att författaren var Katherine Evelyn Luard som arbetade vid fronten under hela kriget. Hon var en av krigets många okända hjältar och här kan du lära dig lite mer om henne.

Det är en skakande och rak skildring av hennes vardag. Hon skriver bland annat hur ingen kan föreställa sig hur deras situation är och om de kunde det så skulle de aldrig vilja komma dit. Men samtidigt var hon glad över att vara där.

Jag berördes starkt av smutsen, skadorna, sjukdomarna, ovissheten, flyktingskarorna, soldater som staplade lik för att använda som skydd, som var fem veckor i skyttegravarna under ständig beskjutning, mängden skadade och meningslösheten i alltihop. Författaren grubblade ofta över hur man ska kunna älska sina fiender, men kände samtidigt stor omtanke för sina patienter, oavsett nationalitet.

AmbulanceTrainNurseSoldierWWISamtidigt fanns där glädjen över det lilla: en varm, god kopp te, möjligheten att få tvätta håret, en tysk krigsfånge som under övervakning hjälpte till att skura golv, en fjortonårig pojkscout som åkte med ambulanståget för att i timtal hjälpa de skadade att dricka lite vatten.

Den enda nackdelen med boken var att jag tycker att franska uttryck är störande, då jag inte kan franska. Men som tur var förekom de inte ofta. Jag rekommenderar verkligen den här boken för den som vill förstå hur fruktansvärt det Första världskriget var.

Mitt betyg: 4/5

One Reply to “Diary of a Nursing Sister on the Western Front, 1914-1915”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s