The lost prince

His father made the pictures seem the glowing, burning work of still-living men. 

BurnettMarco Loristan har haft en ovanlig barndom. Han har flyttat runt i Europa, levt i fattigdom och fått lära sig att han aldrig får avslöja varifrån han och hans pappa, Stefan, kommer. För de är på flykt från landet Samavien där Stefan försökt störta den grymma diktaturen och fortfarande samarbetar med motståndsrörelsen.

När de flyttar till London lär Marco känna den handikappade, belästa pojken som kallas Råttan och hans vänner. De börjar leka att de ett kompani soldater som ska slåss för Samavien, men leken visar sig snart bli verklighet.

BoyChildPoor1900OldThe lost prince är skriven av Frances Hodgson Burnett och gavs ut 1915. Det är en förutsägbar och ganska tråkig bok vars ton känns pompös och många detaljer är romantiserade. Det syns på de adliga att de är nobla utifrån deras ansiktsdrag, medan bönder ser simpla ut. Genom hela boken löper det en tråd av buddhistisk mysticism vars filosofi jag starkt misstänker är författarens egen uppfinning. Den ger karaktärerna insikter och styrka.

Nej, läs hellre Burnetts andra böcker där hennes romantiska språk och beskrivningar kommer mer till sin rätt. Samtidigt tänker jag på att den här boken kom ut under Första Världskriget och det kanske var den här sortens berättelser som folk ville ha. Om att revoltera mot onda regimer, om att barn kan vara nobla och modiga och att det aldrig är för sent.

Betyg: 2/5

One Reply to “The lost prince”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s