Hjernevask

Hjernevask är en norsk populärvetenskaplig tv-serie från 2010 av sociologen, skådespelaren och komikern Harald Eia. I den undersöker han hur arv kontra miljö påverkar pojkar och flickors livsval, beteende och sexualitet. Han är rolig och är inte rädd för att ställa obekväma frågor. Han intervjuar framstående forskare som Simon Baron-CohenSteven PinkerSimon LeVayDavid BussGlenn Wilson samt Anne Campbell.

BeautifulBookshelfEia intervjuar även norska genusforskare och konfronterar dem med de andras forskningsfynd. Och, om man säger så här: det går inte speciellt bra för dem att försvara de egna teorierna. När den visades i Norge orsakade den en våldsam debatt och ledde till att Norges forskningsråd drog in alla anslag för genusforskning försvann nästan helt.

Harald har försökt sälja in den till SVT och även Aron Flam samt att David Eberhard var intresserad av att göra en svensk variant, men de fick nobben. Det tycker jag är lite underligt. Borde inte en omtalad och prisbelönt serie om ett högaktuellt ämne vara spännande att sända? Speciellt med tanke på att det finns ett  sjunkande intresse för SVT, speciellt bland yngre, och att de ständigt anklagas för att följa en vänsterfeministisk agenda.

De sju avsnitten finns på Youtube och man kan även hitta engelska undertexter om man vill ha det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s