Black street

Trots att risken är överhängande att jag stämplas som rasist så känner jag att jag måste skriva det här. Ventilera det som bekymrar mig. Jag bor i Falköping: känt för ost, tranor, megalitgravar, segelflygning och att det är en järnvägsknut. Och så den där dåren som gick in på McDonalds med en grävling, men han var från Skövde så det räknas inte. Det bor ungefär 32 000 personer här mellan Mösse- och Ålleberg, varav hälften på landsbygden.

I den del av staden som jag kommer ifrån ligger Wetterlinsgatan som är lååång och går mellan områden med hyreshus. Min mamma och min svärmor växte upp där och jag har bott där själv under flera år. Jag korsade gatan när jag gick till och från skolan under sex år och jag följde med hem till kompisar som bodde där. Jag blev inte hotad med kniv en enda gång.

Falköping har tagit emot många flyktingar både under balkankriget och nu från Somalia och Syrien. Vi ligger över genomsnittet för mottagande och har gjort så i många år. Men medan jugoslaverna ville integreras så tycks somalierna inte vilja det. Trots inbjudningar så håller de sig för sig själva, vilket sägs bero på att vi infödingar är sådana för rasister.

Falköping
Avspärrat pga mordförsök. I bakgrunden syns resterna av Gula Kiosken.

Under 90-talet kallades Wetterlin för Kosovo Street i folkmun och nu går den under namnet Black Street. Den har också kallats Gazaremsan. Detta för att nyinvandrade får lägenheter där.

Under de senaste åren har det varit en hel del våld på Wetterlin, något som inte var ett problem förut. Rån, flera fall av misshandel (med och utan tillhyggen och där offret blivit utdragen ur bilen), skjutningar (1 och 2), knivhuggningar, gängbråk samt en våg av anlagda bränder. Det har även varit ofredanden av flickor på badet och stora slagsmål på gymnasiet. Gula Kiosken, dit jag gick så många gånger som barn för att köpa godis, brändes i stort ner förra året i en anlagd brand. Dessutom är det emellanåt rent kaos på återvinningsplatserna vilket ger en känsla av förfall.

Häromdagen hade jag och Maken varit tillsammans i 17 år och jag var ute på en eftermiddagspromenad. Jag fick för mig att gå nedför Wetterlin och kika upp på den mysiga lilla vindslägenhet som jag bodde i då. Jag ska medge att jag var lite tveksam först, men sedan blev jag arg. Ska jag inte våga gå vart jag vill i den stad där jag bor och vuxit upp? Det här är mitt hem!

StreetFalköpingDet hände ingenting när jag gick nerför gatan, förutom att civilpolisen följde efter en bil i sakta mak och blinkade att den skulle stanna. Efter en lång stund gjorde den det på en sidogata. Det har varit otaliga fall av olovlig körning samt ett uppmärksammat försök att smuggla in körkort. En del säger att somalierna i staden kör som galningar och jag har själv varit med om en man som uppenbart inte visste vad lämna företräde-skylten betydde. Han tutade och viftade ilsket på mig och jag är tacksam för att jag inte blev påkörd.

Och tydligen är det så att det fuskas på kunskapsproven. Märk väl hur man beklagar i texten att man inte kan ha teori på andra språk och att det inte är fuskarnas eget fel att de fuskar. Är det en rimlig inställning att vara undfallande istället för att kräva att man lär sig svenska? Vad gagnar personerna på sikt? Och denna, de låga förväntningarnas rasism, är inte så lite nedlåtande. Menar de att invandrare är oförmögna att skilja mellan rätt och fel? Att de är passiva offer utan möjlighet att påverka sin situation? Men detta är ett sidospår.

När jag gick nerför Wetterlin så noterade att jag inte mötte en enda vit människa. Kan det vara så att vi infödingar medvetet har börjat hålla oss undan från gatan? Däremot var varenda kvinna insvept i den typ av sjal som bara visar ansiktet och där den på vissa gick ända ner till marken. Allt sånt spelar egentligen ingen roll, men det visar att saker har förändrats.

FalköpingOldChild
Kvarterslag från Wetterlins förflutna

Hörnan med små butiker bestod nu av mataffärer med överlastade skyltfönster och gräll neon. Företagande är alltid bra, men stilen känns så främmande och om jag gick in där skulle jag känna mig malplacerad. Dessutom skulle jag inte kunna förstå vad det är för varor då det står på arabiska på förpackningarna. Hur ska jag kunna visa välvilja och gynna deras verksamhet då?

När jag kom hem sa jag till Maken att jag gått förbi lägenheten där vi börjat vår courtship och han blev nästan mållös (kan tillägga att han jobbat en del på Wetterlin så han har koll).

– Gick du nerför Wetterlin?! Det kan du inte göra, även om du känner att du borde kunna göra det. Eller, du kan gå där, men du kan inte räkna med att vara samma person när du kommer hem.

Detta är alltså läget idag och det är så gränslöst sorgligt. Och, som jag inledde med, kommer jag förmodligen bli kallad för rasist för det här, vilket är absurt och visar att man inte vet vad rasism är. Men hur ska vi kunna förbättra något om vi inte får se det eller prata om det?

Det är som i en diktatur: alla vet, men ingen vågar säga något av rädsla för repressalier. Ni kan välja att missförstå mig. Att tolka in saker. Att vända på mina ord eller en använda en dålig formulering för att sätta en etikett på mig och slippa se problemen. Men dessa uttryck för intellektuell omognad och ohederlighet har ju inte fungerat speciellt bra hittills. För någon. Situationen har bara blivit värre, över hela landet. Det är dags att föra en diskussion utan invektiv. För vad sjutton ska vi göra åt det här?

4 reaktioner till “Black street

  1. Så bra beskrivet ingen rasism här men Du mötte tydligen en hel del som inte vill vara del i samhället bara ha pengar så dom kan gå till utl banken Union och skicka hem o stöda forsatt krig o terror betalt av svenska skattebetalare tack för det säger Al Schabab mm

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s