Svar

Detta blir ännu ett inlägg som inte handlar om böcker, men jag har fått en del kritik efter Black Street som jag vill bemöta. Kritiken tycks bestå i:

 1. det finns inget att vara rädd för
 2. det du upplever är fel
 3. du generaliserar

1. Det finns inget att vara rädd för för det har alltid varit så här, statistik visar att allt blir bättre och det har alltid förekommit våld. Minns du inte när raggarna slogs varje helg (med knytnävarna)? Denna syn har både politiker och media upprepat om och om igen de senaste åren.

Ja, det har alltid förekommit våld, men är dagens våld samma som då? Kan det vara så att det är färre våldsdåd nu, men att de är grövre och drabbar oskyldiga i annan grad?

WomanGunCrimeVar det alltid skjutningar i Falköping (som bara kan betyda att folk numera går runt beväpnade – härligt)? Har det alltid smugglats in körkort så att personer utan teoriutbildning ska kunna köra runt? Har barn på Wetterlin alltid roat sig med anlagda bränder? Har det alltid varit knivslagsmål mellan gäng av olika nationaliteter? Har prepubertala flickor alltid tafsats på av gäng av tonårspojkar på badet? Har folk alltid tagit omvägar för att slippa gå på Wetterlin?

Har vi alltid haft bilbränder och upplopp i Sverige? Har Sverige alltid varit världsledande i export av terrorister? Har det alltid förekommit självmordsbombare och att lastbilar mejar ner oskyldiga så att alla känner sig otrygga? Har vi alltid fått tänka på att blockera gator så att dessa lastbilar ska stoppas? Och det här med skottvarnare är alltså inget nytt? Eller bibliotekarier och barnmorskor som tvingas bära personlarm?

FalköpingHar det alltid varit grovt kriminella gäng som dominerar vissa stadsdelar till den grad att blåljuspersonal inte kan ta sig in? Har blåljuspersonal alltid attackerats med stenar och annat? Hittade polisen alltid laddade raketgevär i skogen? Har journalister alltid blivit attackerade i vissa delar av vårt land? Har vissa stadsdelar alltid utropats som fristående från Sverige och barrikaderats så att polisen inte ska kunna ta sig in?

Har judar alltid valt att lämna Sverige på grund av otrygghet? Har gruppvåldtäkter alltid varit så här vanligt (var det inte så att den största risken var att våldtas i hemmet av någon man känner)? Var det alltid så att kvinnor antastades av gäng på festivaler, konserter och ute på nyår (konstigt att jag aldrig såg det på den tiden när jag besökte ett antal av dem)? Och så vidare…

Och angående det här med Sverigebilden (som självaste statsministern drog upp när Katerina Janouch berättade om läget i Sverige) så är det tyvärr kört med den.

2. Det du upplever är fel. När jag skriver att jag tycker att det är obehagligt att gå nerför Wetterlin så påpekar genast flera att allt är bra. Trevligt att ni känner så, men vem har rätt att diktera vilken upplevelse som är sann? Får jag uppleva utan att känslopolisen kommer och läxar upp mig?

WomanLightBlurJag får inte känna rädsla när jag går nerför en gata där det förekommer skjutningar och knivrån. Jag får inte känna rädsla när jag passerar stora gäng av killar och/eller män som kommer från kulturer där ensamma kvinnor (eller om de är ”lättklädda” i till exempel linne och shorts) ses som lovligt byte. Hur ska jag kunna veta om de har förstått vad som gäller i Sverige? I många av de våldtäktsfall som media skrivit om är somalier inblandade och då är det inte så konstigt om man blir vaksam. Vad hände med systerskapet?

En viktig sak är de personer som kontaktat mig privat för att berätta att de känner likadant. Samt att de vet detaljer om vad som händer på Wetterlin som visar att allt inte är frid och fröjd. Anledningen till att de inte skriver det i kommentarsfält tolkar jag som att de vill undvika sådan kritik som den jag fick. Så jag är inte en ensam mupp om att uppleva det här.

3. Du generaliserar. Kanske, men då hänvisar jag till punkt två. Även om jag försökt ta fram fakta och länkar till tidningar så är detta min upplevelse. Det är inte en peer reviewed vetenskaplig artikel eller en statistisk undersökning som gått till enligt konstens alla regler. Men när det inte finns några undersökningar, då det ses som rasistiskt att göra dem (forskare som försökt studera till exempel invandrare och brottslighet får inga anslag och mobbas ut), blir det inte bättre än så här.

WomanGirlHugBookTextLoveNerd

Och om nu somalierna i Falköping uttryckt att de vill integreras: varför tar de inte chansen? Varför håller de sig undan när tillfälle ges? Vem hindrar dem från att anpassa sig? Inte jag eller någon jag känner.

Och även om jag garderade mig både i början och slutet av inlägget så valde vissa att fultolka och vrida på mina ord, vilket säger något både om dem och debattklimatet. Precis det som jag bad om att man inte skulle göra gör man. Och de som känner mig borde veta att jag inte är rasist och att det jag skriver inte grundas i någon önskan om att folk från andra länder ska bort (vad var det för Nordfrontsretorik?! Tror ni att jag tänker så är det lika bra att vi bryter med varandra).

Nu skiter vi i det här och läser istället.

2 reaktioner till “Svar

 1. De som fortfarande anser att problemen i det nya Sverige inte beror på invandringen behöver sluta sticka huvudet i sanden och öppna ögonen. Här generaliserar jag inte heller, men många invandrare känner ett hat mot svenskar, i synnerhet svenska tjejer. Vi klär oss dessutom och lever som horor, som vi beter oss får vi ju skylla oss själva att vi bli våldtagna..

  Jag skickade en intresseanmälan om jobb i Falköpings kommun igår genom att fylla i ett formulär med färdiga frågor. En av frågorna löd ”kan du cykla”? Förstod inte frågan, men eftersom den åtföljdes av frågor om jag kan arbeta i kläder med kort ärm och om jag även kan vårda män förstod jag det detta med cyklandet också är något som hör till religion och googlade lite snabbt. Fick lära mig att muskelrörelserna när man cyklar anses upphetsande… Så att cykla kan ju vi tjejer också undvika numera då om vi inte vill bli våldtagna…
  Och förövarna frias naturligtvis. Gruppvåldtäkter år ok i det nya landet Sverige, det visar vi genom vår lagstiftning. Felet är fortfarande alltid offrets egna.

  Nej, Falköping har blivit en stad jag inte känner igen och vår dotter ska inte gå i skolan i Falköping som tonåring, då har vi flyttat härifrån. Man kan inte ens skicka sina döttrar till skolan eller på festival längre utan risk för ofredanden och våldtäkter. Såhär har det inte alltid varit i Sverige! Våld har alltid funnits, även på stenåldern, men det har antagit en helt ny form! Att jämföra med när raggarna slogs med nävarna är ju skrattretande.

  Och alla pengar vi lägger på invandring utan att ta hand om våra egna först. Hur var det, var det var femte barnfamilj i Sverige som anses fattig, eller vad det ännu fler? Det ska sparas på vård och omsorg med katastrofala följder. Köerna växer överallt för de nya svenskarnas barn har för första gången t.ex. tillgång till fri tandvård, men barnen har inte gått på kontroller som svenska barn, sedan de var bebisar. Jag känner en tandläkare som säger att branschen går på knäna. Vi har inte resurser och inte pengar heller! ”Tänkte inte på det” när vi öppnade våra armar och välkomnade all världen flyktingar. De andra problemen fick vi på köpet.

  Jag vill inte använda ordet rasist, men nog känner jag att jag blivit det de senaste åren alltså..

  Gilla

  1. Väl talat! Har också alltid varit för invandring, men detta är utan planering, budget och verklighetsförankring. Samt förskönanden och regelrätta lögner. Att man inte fattat att de som kommer behöver sjuk- och tandvård! Och att de ofta inte haft det förr så tex tandstatusen är åt skogen.
   Synd att ni känner att ni måste flytta från ert fina hus! Otryggheten är något som måste ses och göras ngt åt. Och att de som kommer inte förstått att vi förväntar oss integration medan många av dem är för sharialagar. Suck!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s