3 = Bra, Memoar, biografi & dagbok, Religion

S:t Rose of Lima

When we serve the poor and the sick we serve Jesus. We must not fail to help our neighbors, because in them we serve Jesus.

Saint Rose of Lima

S:t Rose of Lima är en biografi om detta helgon skriven av Florence Mary Capes. Rose levde mellan 1586-1617 i Lima, Peru, och var lekmannasyster inom dominikanordern. Hon är Perus skyddshelgon.

Hon var en stark kvinna som visste från tidig ålder att hon ville bli nunna och kunde stå emot familjens krav på att hon skulle gifta sig. Det sägs att hon var väldigt vacker och för att skrämma bort friare gjorde hon sitt bästa för att bli ful.

Capes

Den här boken var välskriven, men saken är den att Rose utövade en extrem form av botgöring (penance). Jag är ingen mjäkig människa, men jag blev väldigt illa berörd av beskrivningarna av vad Rose gjorde mot sig själv (jag ska inte skriva några detaljer här).

Folk i hennes närhet tyckte att hennes beteende var ett tecken på Rose helighet, medan jag helst skulle vilja ge henne en eller flera psykiatriska diagnoser. Så när jag hade undervisning med ”min” präst så frågade jag om det här och han sa att detta var något som man gjorde för att efterlikna Jesus lidande och som var vanligt förr. Det är inte Guds vilja att vi skadar oss, men uppoffringar, som inte går för långt, kan hjälpa oss att bli mer mottagliga för Gud.

Betyg: 3/5

En reaktion till “S:t Rose of Lima”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s