Bilden av Sverige

Ännu en intervju är avklarad, och att just denna ska bli en som kommer att leda till att hela mitt liv vänds upp och ner är ingenting jag är medveten om där och då.

JanouchNu har det gått lite mer än ett år sedan intervjun i tjeckisk teve som fick hela åsiktskorridoren att skälva i sina grundvalar. Till och med statsministern uttalade sig och tyckte att det Katerina Janouch sagt var konstigt. Men om man marknadsför sig som en humanitär stormakt så är man naturligtvis mån om att bevara den Bilden av Sverige.

I sin bok berättar Katerina om året 2017 och vad som hände efter den beryktade intervjun. Om drevet, hatet och utfrysningen. Hon målar upp en bild av Sverige och svenskarna som är långt ifrån smickrande. Som fördömande, osakliga och oförmögna att diskutera sakfrågorna utan som använder personliga påhopp och känsloargument. Vi är många som upplevt detta, men det måste gå att diskutera utan att det dras långsökta slutsatser om att den som tar upp ämnet vill slänga ut alla invandrare. Det är ett allvarligt demokratiproblem och tystnadskulturen var det som gjorde t ex Telford och nazityskland möjligt.

Omvärlden betraktar numera Sverige som en katastrof där vi går som blinda möss mot en råttfälla medan vi mumlar ord som medmänsklighet och brunskjorta som ett mantra. Om ni inte tror mig så rekommenderar jag en djupdykning i internationella medier.

PoliticCooperQuoteKaterina sätter fingret på många av de saker som är fel i landet och intervjuar personer med förstahandserfarenhet. Sverige är tyvärr inte världsbäst på integration och vem far illa av det? Invandraren i den stökiga förorten som hamnar utanför samhället eller vi som lever i trygga villaområden och presterar bättre i skolorna? Att förneka problem hjälper ingen.

I det mångkulturella samhällets skuggsida frodas diskrimineringen och det faktum att alla inte alls är lika mycket värda. Tvärtom är de bortglömda och får klara sig själva, bäst de kan.

Till och med nu när det börjar komma statistik (Expressen, Gatestone Institute, Brå) som visar att antalet våldtäkter ökat och att invandrare är överrepresenterade bland förövarna, fortsätter en del mekaniskt att hävda att det inte har något med kultur eller religion att göra. Det är klart att man inte lämnar sina kulturella glasögon när man passerar Sveriges gräns.

Islam är en religion som varit eller är en väldigt viktig del av mångas liv och den kan av många skäl inte jämföras rakt av med kristendomen. I vissa delar av världen, t ex före detta Jugoslavien, har islam utvecklats till en mer kulturell variant som påminner om svenskars relation till kristendomen. I andra delar finns en stor okunskap om vad islam faktiskt lär, delvis pga analfabetism, vilket gör människor utlämnade till den som tolkar skrifterna åt dem. Andra länder har sharia som lag.

OrwellQuote

Och går man till källan är det väldigt tydligt att kvinnor är andra klassens varelser i islam (värda hälften så mycket som en man, koranen 4:11 och 2:282, men det finns många fler verser som uppmanar till kvinnoförtryck och våldtäkt) och att icke-muslimska kvinnors främsta syfte är tillfredsställa män sexuellt. Läs på om kvinnors situation och islam i Afghanistan, Somalia och i MÖ. Sånt påverkar naturligtvis ens värderingar och kanske speciellt när man lever i en grupp som utövar kontroll (hederskultur) och man sällan eller aldrig umgås med utomstående. Islam är inte fredlig i sin grundläggande form.

Janouchs bok var en riktig bladvändare och jag kunde inte lägga ner den. Jag hoppas att många läser den och funderar över det den tar upp. Det vore kanske på sin plats med lite självreflektion också, för oss alla, om hur vi diskuterar, vad vi vill uppnå med det och om vi verkligen är så goda som vi inbillar oss.

De personliga delarna av boken, om hennes föräldrar och barn, berörde mig väldigt starkt och rädslan efter Drottninggatan känner jag igen så väl. Vi valde till exempel att inte åka till Legoland i somras för efter det som hände småflickorna i Manchester och IS hot om fler dåd vågade jag inte ta med barnen dit. Jag hade haft oron med mig hela tiden och inte kunnat slappna av helt.

Jag ger en stående ovation till dig, Katerina, både för boken och för ditt mod!

Betyg: 5/5

En sak vet jag: Jag tänker aldrig någonsin backa från det jag har sagt. För att jag vet att jag har rätt, och för att fakta är inga ”åsikter”.

One Reply to “Bilden av Sverige”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s