New York Public Library

GhostbustersLibraryGhostMovieJag har varit svag för NYPL ända sedan jag såg Ghostbusters första gången. Jag tror jag var nio år så det var under 80-talets senare del jag förälskade mig i de vackra lejonen vid trappan (Patience och Fortitude), den stora lässalen och de ändlösa hyllorna där de möter spöket. Stackars tant, hon ville ju bara läsa i lugn och ro!

NewYorkPublicLibraryDrawingMen förutom deras utbud så är själva byggnaden otroligt imponerande. Den var färdig 1911 och nedanför lässalen finns flera våningar med massor av böcker. De har mer än 55 miljoner böcker, e-böcker, DVDs, forskningsartiklar med mera. Och deras historiska samlingar är så fantastiska att jag blir helt till mig.

Dessutom finns det åttioåtta lokala bibliotek på Manhattan, Bronx och Staten Island samt fyra forskningscenter som alla är en del av NYPL. Varje år har de mer än 92 000 evenemang som man kan besöka utan att betala (jag skriver inte gratis, för det existerar inte. Det är alltid någon som står för fiolerna och i det här fallet är det staden NY och privata donatorer som gör det).

Jag skulle verkligen vilja besöka NYPL någon gång och gå en guidad rundtur. Men fram till dess roar jag mig med fler roliga fakta om biblioteket.

2 Replies to “New York Public Library”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s